Kelmend Hapçiu

Themelues dhe Drejtor Ekzekutiv

E-Mail: kelmendh (at) kosovalive.org

Kelmendi themeloi KosovaLive menjëherë pas luftës Kosovë-Serbi, kur kishte një nevojë në rritje për raportim të pavarur, të paanshëm dhe profesional. E themeluar fillimisht si një agjenci lajmesh me bazë në abonim, duke dhënë lajme për mediat vendore dhe ndërkombëtare, KosovaLive tani është një organizatë shumë më e madhe që punon drejt demokratizimit, pajtimit, barazisë gjinore dhe edukimit të medias.

Kelmendi ka mbi tridhjetë vjet përvojë gazetareske si gazetar, redaktor dhe menaxher i mediave.

Para KosovaLive, ai ishte gazetar / kolumnist / redaktor i botimit të parë të pavarur në gjuhën shqipe në Kosovë, gazetës javore Koha. Z. Hapçiu shërbeu si redaktor deri në vitin 1997, kur e përjavshmja u kthye ne ditore.

Ai punoi si redaktor/gazetar i lajmeve të huaja në gazetën e përditshme Bujku, botuar nga stafi origjinal i të përditshmes Rilindja (gazeta), e cila u ndalua nga qeveria serbe në vitin 1990. Si gazetar, ai mbuloi një gamë të gjerë çështjesh nga jeta e përditshme. Në fund të viteve ’80, duke u përqendruar kryesisht në çështjet politike, ai shërbeu si korrespondent në parlamentin e Kosovës.

Për një periudhë të shkurtër, bashkëpunoi me Fondin e Kosovës për Shoqërinë e Hapur në Prishtinë, Kosovë. Ai shërbeu si anëtar i Fondacionit Kettering, një institut «think-tank», i cili fokuson hulumtimin e tij rreth çështjes së gjerë të “Çfarë e bën demokracinë të funksionojë ashtu siç duhet?”, me qendër në Dayton, Ohio, SHBA.

Ai ka diplomë Bachelor në Gjuhë dhe Letërsi Angleze nga Universiteti i Prishtinës.

Përveç gjuhës amtare, flet rrjedhshëm gjuhën angleze, serbo-kroate / boshnjake, turke dhe ka njohuri pasive të frëngjishtes.

Z. Hapçiu ishte i përfshirë në disa projekte të përkthimit nga anglishtja në gjuhën shqipe, mes tyre ‘The Earth in Balance’ nga Al Gore (bashkëpërkthyes) dhe “On Liberty” nga John Stuart Mill.