Build Skills with our trainings

Sign up now!

Viktimat e dhunës gjatë luftës të kenë qasje efektive në drejtësi

Dhj 8, 2020

Ministri i Drejtësisë Selim Selimi, sot ka marrë pjesë në konferencën “Progresi dhe sfidat e procesit të njohjes së statusit të viktimave të dhunës seksuale gjatë luftës në Kosovë”.

Selimi, në fjalën e tij para të pranishmëve ka folur për rëndësinë që ka procesi i njohjes së statusit të Viktimave të Dhunës Seksuale gjatë luftës në Kosovë, sfidat dhe rëndësinë e bashkëpunimit institucional me përgjegjësinë që të mbijetuarat të trajtohen me respekt dhe dinjitet.

Selimi tha se Ministria të cilën ai e drejton mbetet e përkushtuar në përmbushjen e të gjitha obligimeve për t’ju ofruar kësaj kategorie, fillimisht infrastrukturën e duhur ligjore dhe qasjen në drejtësi.

Ministri Selimi theksoi se bashkërisht me akterët relevant, janë ndërmarr hapa të rëndësishëm duke përgatitur Planin e Veprimit për Qasje në Drejtësi për Viktimat e Dhunës Seksuale gjatë Luftës i cili  identifikon pengesat që të mbijetuarat i kanë për të pasur këtë qasje.

“Në Draft-Kodin e Procedurës Penale është parapare dispozita për gjykimin në mungesë  më qëllim të mundësimit të hetimit dhe gjykimit të krimeve të luftës që kanë të bëjnë edhe me dhunën seksuale gjatë luftës. Përmes këtij draft kodi, në harmoni të potë me standardet evropiane, janë bërë ndryshimet e nevojshme të cilat kanë paraqitur probleme në praktikë duke shënuar një hap përpara në reformimin e drejtësisë në Republikën e Kosovës, për çka kemi marrë edhe konfirmimin nga Komisioni i Venecias, se dispozita që mundëson ndjekjen, hetimin dhe gjykimin në mungesë është në pajtim me standardet ndërkombëtare”, tha Selimi.

Ai duke folur për rëndësinë e trajtimit të kësaj çështje, tha se me Viktimat e Dhunës Seksuale nuk duhet bërë politikë por ky proces duhet të trajtohen me përgjegjësi institucionale e shoqërore në bazë të veçorive dhe nevojave që ka kjo kategori e shoqërisë.

Zëri i Viktimave të Dhunës Seksuale duhet të jehojë edhe në tavolinën e dialogut. Kosova ka humbur mjaft, por me viktimat nuk duhet bërë politike. Drejtësia cilado qoftë ajo ndërkombëtare apo vendore është në anën e Kosovës”, tha Selimi.

Ministria e Drejtësisë, tha Selimi, do të ofrojë mbështetjen e duhur për të mundësuar dhe lehtësuar që edhe viktimat e dhunës seksuale gjatë luftës të  kenë qasje  të barabartë dhe efektive në drejtësi.

“Në këtë drejtim, me propozimin tim, dje Qeveria e Republikës së Kosovës, ka marrë vendim për kompletimin e Komisionit Qeveritar për Njohjen dhe Verifikimin e Statusit të Personave të dhunuar gjatë Luftës Çlirimtare të Kosovës, me çka besoj se do të rritet efikasiteti në trajtimin e rasteve në njohjen dhe verifikimin e statusit të personave të dhunuar gjatë luftës”, ka thënë ministri Selimi në mbyllje të fjalimit të tij.

PUBLIKIME

LAJME

THELLESISHT

DIALOG

Grantet e Prodhimit të Përmbajtjes II

Grantet e Prodhimit të Përmbajtjes II

Pesë aplikantë që paraqitën një aplikacion për “Grantet e Prodhimit të Përmbajtjes II”, Tv Tema, Internews, RTV Puls, Radio Gorazdevac dhe Besnik Krasniqi do të marrin mbështetje.

BARAZI

Womair: Informimi i grave dhe burrave për cilësinë e ajrit

Womair: Informimi i grave dhe burrave për cilësinë e ajrit

Më 19 nëntor, nga ora 10:00 deri në 12:00 në KosovaLive u mbajt ngjarja interaktive “Womair”, e cila kishte për qëllim informimin e djemve, vajzave, grave, burrave, çifteve dhe të gjithë të interesuarve, pa dallim, për mënyrat më efektive për përmirësimin e cilësisë së ajrit në hapësira të brendshme dhe të jashtme.

EDUKIM