Shihni

Arkivat

MKRS: Ekspozita “Motrat tona” nga artistja feministe Ms. Indefinite

MKRS: Ekspozita “Motrat tona” nga artistja feministe Ms. Indefinite

Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit ka njoftuar se në kuadër të fushatës ndërkombëtare “16 ditët e aktivizmit kundër dhunës me bazë gjinore”, në Muzeun Kombëtar të Kosovës është hapur ekspozita “Motrat tona” e artistes feministe Ms. Indefinite që sjellë para...

Mbahet Forumi i Zhvillimit Rajonal Kosovë-Shqipëri

Mbahet Forumi i Zhvillimit Rajonal Kosovë-Shqipëri

Në prag të festës së madhe të flamurit kombëtar, një ditë para 28 Nëntorit, kryeministri i Republikës së Kosovës, Albin Kurti, mori pjesë në Forumin e Zhvillimit Rajonal Kosovë-Shqipëri me temë “Mundësitë e bashkëpunimit rajonal Kosovë-Shqipëri”, një organizim i...

Rama: Vrapim për Flamurin Kombëtar

Rama: Vrapim për Flamurin Kombëtar

Kryetari i Prishtinës, Përparim Rama  ka njoftuar se Erzen Zyberaj, do të vrapojë nga Prishtina në Tiranë, duke përshkuar një distancë prej 260 km, për të nderuar Festën e Flamurit Kombëtar! Rama në postimin e tij në Facebook ka thënë se atleti ynë po bënë një udhëtim...

MD: 16 ditë aktivizëm kundër dhunës me bazë gjinore

MD: 16 ditë aktivizëm kundër dhunës me bazë gjinore

Në kuadër të fushatës “16 ditë aktivizëm kundër dhunës me bazë gjinore”, Ministria e Drejtësisë organizoi shfaqjen e filmit "Vozitësi" në qytetin e Besianës. Qytetarët patën rastin ta ndjekin këtë shfaqje në shtëpinë e kulturës "Avdush Hasani" dhe të bashkëbisedojnë...

Bullizues e të bullizuar, fëmijët s’po gjejnë siguri në shkollë

Bullizues e të bullizuar, fëmijët s’po gjejnë siguri në shkollë

Të mbyllur, të distancuar nga shoqëria, të paragjykuar e të frikësuar për të ardhmen e tyre. Ky është fati i shumë fëmijëve në vend, të cilët aty ku do të duhej të ndiheshin të sigurt, po ndjehen të rrezikuar. E ajo që ata ndjejnë, nuk është asgjë më pak se bullizëm....

Edukimi seksual nuk futet si lëndë në shkolla, fëmijët të papërgatitur

Edukimi seksual nuk futet si lëndë në shkolla, fëmijët të papërgatitur

“Çfarë është duke ndodh me trupin tim?, Si jam duke u zhvilluar unë? Çfarë janë këto faza me të cilat jam duke u përballur? Këto janë vetëm disa nga pyetjet të cilat sillen në kokën e të rinjve, përgjigjet e të cilave nuk dinë se ku t’i kërkojnë. Prindërit janë ata që...

Trashëgimia kulturore e Vushtrrisë ende s’po ka vlerësim meritor

Trashëgimia kulturore e Vushtrrisë ende s’po ka vlerësim meritor

Vushtrria, që më parë njihej me emrin “Vicianum-Viciana,” është një ndër qytetet më të lashta të Kosovës, që daton më herët se Perandoria Romake, përkatësisht që nga koha e Dardanëve.  Objektet e ndërtuara në këtë qytet e bëjnë atë mjaft tërheqës për t’u vizituar,...

Të rinjtë kërkojnë rrugë për angazhimin e tyre drejt ndryshimeve

Të rinjtë kërkojnë rrugë për angazhimin e tyre drejt ndryshimeve

Një Studim për rininë në Kosovë i Fondacionit “Friedrich Ebert” paraqet statistika jo fort të kënaqshme në lidhje me aktivitetin ditor i të rinjve në Kosovë: rreth 44% e të rinjve kosovarë shpesh rrinë dhe nuk bëjnë asgjë, 22% e praktikojnë këtë shpesh dhe 20% shumë...

Jo të gjithë po kanë kohë të lirë për kopshtari

Jo të gjithë po kanë kohë të lirë për kopshtari

Kopshtari është përgjegjës për mbjelljen, kultivimin dhe mirëmbajtjen e hapësirave duke filluar nga ato të kopshteve e parqeve deri tek hapësirat me sipërfaqe të mëdha publike në zonat urbane dhe rurale. Edhe pse detyra e tij është mirëmbajtja e shëndetshme e...

Drejt një vetëdijesimi më serioz rreth dëmit të qeseve plastike

Drejt një vetëdijesimi më serioz rreth dëmit të qeseve plastike

Në Kosovë deri më tani janë mbajtur qindra aktivitete të ndryshme kushtuar mjedisit dhe rëndësisë së mirëmbajtes së ambientit. Ekzistojnë organizata të ndryshme të cilat mirren me aktivitete të tilla e sidomos vetëdijesimit të qytetarëve për rolin e dëmshëm të...

Aktivitet kulturore kanë subvencione, por ato shpesh s’mjaftojnë

Aktivitet kulturore kanë subvencione, por ato shpesh s’mjaftojnë

Agim Zhuti, drejtor i organizatës joqeveritare “Peja Rock School”, pohon se pas tri aplikimeve radhazi, sivjet kishte përfituar subvencion nga komuna. Ndonëse nuk kishte marrë të gjithë shumën për të cilën kishte bërë aplikimin, ai përsëri është ndarë i kënaqur.   Ai...

Kanceri i gjirit ende nuk po ka trajtim të duhur tek ne

Kanceri i gjirit ende nuk po ka trajtim të duhur tek ne

Arnisa Osmani, njëherit e prekur me kancer të gjirite, njëherit edhe themeluese e Qendrës “Have Hope” për gratë , thotë se ka pasur mjaftë vështirësi për të kaluar këtë fazë të jetës së saj, që  me shumë vullnet, megjithatë e ka arritur. “Nuk ka qenë lehtë momenti kur...

HANDIKOS: Termi “persona me nevoja të veçanta” – i papranueshëm

HANDIKOS: Termi “persona me nevoja të veçanta” – i papranueshëm

Në libra shkollor, media e shkrime të ndryshme, personave me aftësi të kufizuara në Kosovë, ndryshe iu referohen si "persona me nevoja të veçanta", e kjo gjë atyre po u pengon. Filloreta Çitaku nga Podujeva, që i përket kësaj kategorie, ka thënë për KosovaLive se i...

Edukimi seksual ende mbetet jashtë shkollës

Edukimi seksual ende mbetet jashtë shkollës

“Ku duhet të shkojnë vajzat e vogla, kur shkollat s’janë më të sigurta”, “Traumë, jo lojë”, “Pse m’u tutë vetë me ecë”, ishin disa prej mesazheve që nxënësit e gjimnazeve të Prishtinës mbanin në duar në protestën e mbajtur në maj të këtij viti kundër abuzimeve...

Teknologjia tek fëmijët po shpërfaqet edhe më anët jogjithaq pozitive

Teknologjia tek fëmijët po shpërfaqet edhe më anët jogjithaq pozitive

Evolucioni i shpejtë i teknologjisë ka ndryshuar tërësisht çdo aspekt të shoqërisë sonë, por po kjo dukuri ka ndryshuar edhe mënyrën se si fëmijët po rriten anembanë botës. Përdorimi i pajisjeve digjitale nga fëmijët është bërë dukuri e pashmangshme për gjithë...

Gratë vazhdojnë të përbëjnë vetëm 20% të tregut të punës

Gratë vazhdojnë të përbëjnë vetëm 20% të tregut të punës

Interesimi e mundi për t’u shkolluar, nuk po ju paguhet vajzave e grave në Kosovë. Ndonëse ato prijnë për nga shkollimi universitar në Kosovë me 58.5 për qind, krahasuar me djemtë me 41.5 për qind, kur vie puna te punësimi, ato po mbesim prapa. Këtë më së miri e...

Mbahet konferenca “Metaversi, DeepMediaTek & Grate: Ku qendrojme?

Mbahet konferenca “Metaversi, DeepMediaTek & Grate: Ku qendrojme?

KosovaLive, në bashkëpunim me Ambasadën Britanike në Prishtinë dhe Albany Associates, me mbështetje të Zyrës së Komonuelthit dhe Zhvillimit të Jashtëm, organizoi konferencën hibride "Metaversi, DeepMediaTek dhe Gratë: Ku qëndrojmë?" Kjo konferencë e nivelit të lartë,...

“Metaversi, DeepMediaTek dhe Gratë: Ku qëndrojmë?”

“Metaversi, DeepMediaTek dhe Gratë: Ku qëndrojmë?”

Komunikimi global u transformua kur interneti u inkuadrua në përditshmërinë njerëzore gjatë viteve të '90-ta. U deshën vetëm një dekadë e gjysmë që mediat sociale të transformojnë shoqëritë e tëra dhe mënyrën se si ne bashkëveprojmë me përmbajtjen mediale, si i...

Thirrje për Aplikim për Kompanitë Hulumtuese dhe Hulumtues të Pavarur

Thirrje për Aplikim për Kompanitë Hulumtuese dhe Hulumtues të Pavarur

# KosovaLive kërkon një kompani hulumtuese lokale, me përvojë dhe kredibile, ose dy hulumtues freelance për çështje gjinore për të kryer një studim specifik mbi “Pjesëmarrjen e pjesëtareve gra të minoriteteve si prodhues të përmbajtjeve mediale – në çfarë mase...

Thirrje për aplikim: Trajnim për sigurinë e gazetarëve

Thirrje për aplikim: Trajnim për sigurinë e gazetarëve

Promovimi i sigurisë së gazetarëve dhe luftimi i mosndëshkimit për ata që i sulmojnë është shumë i rëndësishëm për lirinë e shtypit në të gjitha platformat e medias. Gazetarët duhet të dijnë t'i identifikojnë webfaqet, organizatat, institucionet ku ata duhet të...

Thirrje për aplikim: Raportimi i përgjegjshëm gjinor në media

Thirrje për aplikim: Raportimi i përgjegjshëm gjinor në media

Mediat kanë ndikim të madh në formimin e opinionit publik rreth të gjitha çështjeve, duke përfshirë këtu edhe çështjet gjinore. Mediat kontribuojnë që stereotipet dhe paragjykimet të jenë më të theksuara për tema të caktuara. KosovaLive ofron mundësi për të zhvilluar...

Thirrje për aplikim: Punëtoria mbi Qasjen në Dokumente Publike

Thirrje për aplikim: Punëtoria mbi Qasjen në Dokumente Publike

KosovaLive ka kënaqësinë t'ju ftoj në punëtorinë për qasjen në dokumente publike. Si pjesëmarrës të punëtorisë ju do të fitoni aftësi praktike që do t'ju ndihmojnë që të mësoni më shumë rreth qasjes në dokumente publike gjatë hulumtimeve tuaja. Kërkesa për qasje në...

Thirrje për aplikim: Punëtoria mbi Verifikimin Digjital të Informatave

Thirrje për aplikim: Punëtoria mbi Verifikimin Digjital të Informatave

Çdo ditë e më shumë teknologjia po avancohet dhe njerëzit po përdorin platforma për krijimin dhe distribuimin e informatave. Me zhvillimin e teknologjisë po bëhet çdo ditë e më i vështirë vlerësimi i lajmeve dhe informatave të vërteta dhe korrekte. Dëshironi që të...

Konkursi i gazetarëve të rinj

Konkursi i gazetarëve të rinj

Projekti ‘Media for All’ është duke u zbatuar në Shqipëri, Bosnje dhe Hercegovinë, Kosovë, Mal i Zi, Maqedoni e Veriut dhe Serbi. Qëllimi i këtij projekti është forcimi i pavarësisë editoriale të medieve në Ballkanin Perëndimor dhe mbështetjen e mediave lokale të...

Thirrje për Aplikime: Programi i Mediave Digjitale “Ballkan Voices”

Thirrje për Aplikime: Programi i Mediave Digjitale “Ballkan Voices”

A e konsideroni veten bloger, podkaster apo influencer? A prodhoni përmbajtje origjinale për tema që kanë rëndësi për shoqërinë? A dëshironi të zhvilloni platformën tuaj dhe të forconi aftësitë tuaja teknike, digjitale dhe biznesore, ndërsa takoni edhe kolegët tuaj në...

Thirrje për aplikim: Mendimi Kritik Medial për klasat e 8-ta

Thirrje për aplikim: Mendimi Kritik Medial për klasat e 8-ta

Sot të gjithë jemi gazetarë, të cilët shkruajmë, krijojmë, raportojmë dhe shpërndajmë informata në media sociale. Me zhvillimin e teknologjisë po bëhet çdo ditë e më i vështirë vlerësimi i lajmeve dhe informatave të vërteta, dhe dallimi i tyre nga lajmet e rreme dhe...

THELLESISHT