Build Skills with our trainings

Sign up now!

Kryeministri Kurti dhe Abdullah Sidran, bisedë për librin dhe Sarajevën

Qer 25, 2021

Një bisedë të përzemërt për politikën, Sarajevën dhe rëndësinë e librit e të lexuarit, e ka pasur  kryeministri Albin Kurti në takimin me poetin, shkrimtarin, skenaristin e gazetarin e njohur boshnjak, Abdullah Sidran.

Sidran e uroi Kurtin për zgjedhjen kryeministër i Republikës së Kosovës dhe tha se fitores së tij në zgjedhje i është gëzuar ai dhe i gjithë populli boshnjak.

“Në ditët e sotme është bërë e vështirë të arrihet drejtësia. Fitorja jote është vendosje në vend e drejtësisë”, tha Sidran.

Kryeministri Kurti shprehu admirimin për poezitë e poetit, i cili ndryshe quhet edhe “shpirti i Sarajevës”. Ata diskutuan për rëndësinë e librit të mirë dhe të lexuarit, si proces që pasuron botën e brendshme të njeriut dhe zhvillon mendjen.

Në takim ishin të pranishëm edhe Lulzim Tafa, kryetar i Këshillit të Kolegjit AAB, Nexhat Korajliq, profesor në Universitetin e Sarajevës dhe në Kolegjin AAB, si edhe Venera Llunji, prorektore për bashkëpunim dhe marrëdhënie ndërkombëtare në Kolegjin AAB.

Shkrimtari Abdullah Sidran po qëndron në Kosovë me ftesë të Kolegjit AAB, që i ka ndarë atij çmimin ndërkombëtar për letërsi “Ali Podrimja”.

Titujt më të rëndësishëm poetikë të z.Sidran janë: “Sahbaza” botuar në Sarajevë, në vitin 1970, “Kocka dhe mishi” (1976), “Koleksioni i Sarajevës”, (Sarajevë, 1979) “Tabuti sarajevas” (Sarajevë, 1993), “Lotët e nënave të Srebrenicës” botuar në Sarajevë më 11 korrik 2007.

Libri i tij i botuar gjatë luftës “Tabuti sarajevas”, fitoi “Çmimin e Lirisë” nga Qendra PEN e Francës. Laureatë të mëparshëm të këtij çmimi ishin:  Solzenjicin, Sakharov, Havel. Përzgjedhjet nga poezitë e tij u përkthyen në gjermanisht, frëngjisht, italisht dhe u botuan në Austri, Francë, Itali.

Ai është një nga skenaristët më të rëndësishëm të filmit në kinematografinë ish-jugosllave me filmat: “A të kujtohet Dolly Bell”, “Babai në udhëtim zyrtar”, dhe “Kuduz”. Është anëtar i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Bosnjës e Hercegovinës, thuhet në komunikatën për media e Zyrës së Kryeministrit.

PUBLIKIME

LAJME

THELLESISHT

DIALOG

Grantet e Prodhimit të Përmbajtjes II

Grantet e Prodhimit të Përmbajtjes II

Pesë aplikantë që paraqitën një aplikacion për “Grantet e Prodhimit të Përmbajtjes II”, Tv Tema, Internews, RTV Puls, Radio Gorazdevac dhe Besnik Krasniqi do të marrin mbështetje.

BARAZI

Womair: Informimi i grave dhe burrave për cilësinë e ajrit

Womair: Informimi i grave dhe burrave për cilësinë e ajrit

Më 19 nëntor, nga ora 10:00 deri në 12:00 në KosovaLive u mbajt ngjarja interaktive “Womair”, e cila kishte për qëllim informimin e djemve, vajzave, grave, burrave, çifteve dhe të gjithë të interesuarve, pa dallim, për mënyrat më efektive për përmirësimin e cilësisë së ajrit në hapësira të brendshme dhe të jashtme.

EDUKIM