Build Skills with our trainings

Sign up now!

DnV: Emëroni më shumë gra komisionere dhe kryesuese të vendvotimeve

Gus 26, 2021

Koalicioni i OJQ-ve “Demokracia në Veprim” (DnV) ju drejtohet me këtë letër të hapur në mënyrë që të intensifikoni përpjekjet tuaja për përfshirje më të madhe të grave në trupat menaxhuese të zgjedhjeve. Përgjatë proceseve të kaluara zgjedhore, përfshirja e grave në zgjedhje, me theks në trupa menaxhuese të zgjedhjeve ka qenë minimale.

Ne i çmojmë veprimet që ju keni ndërmarrë në të kaluarën për t’a adresuar këtë problematikë  dhe ju rikujtojmë që në vitin 2015 ju keni nënshkruar një deklaratë për rritjen e pjesëmarrjes së grave në këto trupa, duke u zotuar mes tjerash që të propozoni gra në të gjitha pozitat e trupave menaxhuese të zgjedhjeve në nivel prej të paktën 40%. Sidoqoftë, ky zotim nuk është përmbushur në asnjë nga proceset zgjedhore të organizuara që nga viti 2015.
Në zgjedhjet e fundit lokale të vitit 2017, gratë përbënin vetëm 10% të përbërjes së KKZ-ve, 29% të komisionerëve në ditën e zgjedhjeve, si dhe vetëm 14% të kryesuesve të vendvotimeve.

Përderisa afati zyrtar për krijimin e vendvotimeve fillon më 15 shtator, ne jemi të sigurt që ju tashmë keni filluar procesin e rekrutimit të anëtarëve të Këshillave të Vendvotimeve.  Kjo periudhë është një mundësi e shkëlqyer për ju, qënë procesin e përpilimit të listave të komisionerëve, në përputhje me parimin e barazisë gjinore dhe në respektim të Deklaratës së nënshkruar nga vet ju, të propozoni numër të barabartë të komisionerëve nga të dy gjinitë, apo minimalisht në nivelin prej 40%.

Gratë duhet të zënë vend meritor e të barabartë edhe në kuadër të propozimeve  për kryesues të vendvotimeve, prandaj duhet të bëni përpjekje serioze që të arrini këto objektiva dhe të jepni shembull që subjektet tuaja në fundament janë demokratike, gjithpërfshirëse dhe ofrojnë mundësi të barabartë për të gjithë, thuhet në komunikatën për media e KDI-së.

PUBLIKIME

LAJME

THELLESISHT

DIALOG

Grantet e Prodhimit të Përmbajtjes II

Grantet e Prodhimit të Përmbajtjes II

Pesë aplikantë që paraqitën një aplikacion për “Grantet e Prodhimit të Përmbajtjes II”, Tv Tema, Internews, RTV Puls, Radio Gorazdevac dhe Besnik Krasniqi do të marrin mbështetje.

BARAZI

Womair: Informimi i grave dhe burrave për cilësinë e ajrit

Womair: Informimi i grave dhe burrave për cilësinë e ajrit

Më 19 nëntor, nga ora 10:00 deri në 12:00 në KosovaLive u mbajt ngjarja interaktive “Womair”, e cila kishte për qëllim informimin e djemve, vajzave, grave, burrave, çifteve dhe të gjithë të interesuarve, pa dallim, për mënyrat më efektive për përmirësimin e cilësisë së ajrit në hapësira të brendshme dhe të jashtme.

EDUKIM