Build Skills with our trainings

Sign up now!

Ftesa dasme nga Down Syndrome Kosova

Kor 6, 2015

Çdo çift që planifikon të organizojë dasmë i kushton rëndësi secilit detaj, në mënyrë që gjithçka të jetë e përkryer, në ditën më të veçantë.

Një ndër detajet kryesore janë edhe ftesat e dasmës, të cilat duhet të jenë sa më të bukura dhe unike. Por, çifti Dafinë Maliqi nga Dardana dhe Qëndrim Pllana nga Prishtina, përgatitjen e ftesave për dasmën e tyre ua kanë besuar disa personave shumë të veçantë. Ata kanë vendosur që ftesat e tyre të përgatiten nga personat e prekur me Sindromin Down.

Dafinë Maliqi, tregon për KosovaLive arsyen pse kanë marrë këtë vendim së bashku me të fejuarin e saj:

“Arsyeja pse i kemi zgjedhë ftesat e punuara nga personat e prekur me Sindromin Down është se vëllain e madh e kam me Sindrom Down. Ai quhet Shqipron dhe është 22 vjeç. Kur unë e shoh që ai gëzohet me këto gjëra, mundohem edhe botën me ia dhuru”, theksoi ajo.

Dafina dhe Qëndrimi janë çifti i dytë që kanë shprehur interesim për përgatitjen e ftesave nga shoqata “Down Syndrome Kosova”.

“Kur e kam parë videon për një çift që i kanë bërë ftesat te kjo shoqatë, më ka pëlqyer shumë ideja. I tregova të fejuarit dhe vendosëm që edhe ne të mbështetemi te këta persona për ftesat e dasmës sonë. Menduam që më mirë është me i gëzu fëmijët me Sindrom, pasi e dimë që ata me shumë dashuri e bëjnë punën e tyre”, sqaron Dafina.

Ndërsa, zëvendësdrejtoresha e shoqatës Down Syndrome Kosova,Leonora Shabani- Bajraktari, e pyetur nga Kosovalive se si ndihet për faktin që ka interesim nga njerëzit për punën që kjo shoqatë bën, ajo u përgjigj:

“Më vjen mirë që shoqëria ka filluar të besojë në aftësitë e personave me Down Syndrome dhe ia kanë besuar atyre të kryejnë ftesat për ditën më të veçantë të jetës”, pohoi Leonora Shabani – Bajraktari.

Sa i përket çmimit të ftesave, ato ndryshojnë varësisht nga dizajni. Më të thjeshtat kushtojnë 1.50 euro.

Për punimin e ftesave për dasmën e  Dafinës dhe Qëndrimit, janë përkujdesur tetë persona: gjashtë me Down Syndrome dhe dy të tjerë me dëmtime intelektuale. Ata janë ndihmuar edhe nga dy vajza vullnetare, Edona Shala dhe Albina Statovci.

Albina Statovci, nxënëse në gjimnazin “Xhevdet Doda” në Prishtinë, tregon për Kosovalive përvojën e saj gjatë përgatitjes së ftesave:

“Puna me personat me Down Syndrome është kënaqësia më e madhe që mundet me përjetu dikush. Ka qenë mjaft relaksuese dhe e kemi marrë më shumë si qejf”, tha ajo.

Shoqata Down Syndrome Kosova posedon edhe programin e kartolinave punëdore. Kartolinat e punuara nga personat me Sindromin Down, shiten nëpër institucionet e Republikës së Kosovës, me ç’rast kjo shoqatë përfiton mjete materiale me të cilat paguhen obligimet e qendrës.

/Medina Mehmeti, “ Vajzë dëgjohu”/

PUBLIKIME

LAJME

THELLESISHT

DIALOG

Grantet e Prodhimit të Përmbajtjes II

Grantet e Prodhimit të Përmbajtjes II

Pesë aplikantë që paraqitën një aplikacion për “Grantet e Prodhimit të Përmbajtjes II”, Tv Tema, Internews, RTV Puls, Radio Gorazdevac dhe Besnik Krasniqi do të marrin mbështetje.

BARAZI

Womair: Informimi i grave dhe burrave për cilësinë e ajrit

Womair: Informimi i grave dhe burrave për cilësinë e ajrit

Më 19 nëntor, nga ora 10:00 deri në 12:00 në KosovaLive u mbajt ngjarja interaktive “Womair”, e cila kishte për qëllim informimin e djemve, vajzave, grave, burrave, çifteve dhe të gjithë të interesuarve, pa dallim, për mënyrat më efektive për përmirësimin e cilësisë së ajrit në hapësira të brendshme dhe të jashtme.

EDUKIM