Build Skills with our trainings

Sign up now!

Kurti: Letra mbështetëse e 77 akademikëve botëror për qeverinë tonë të ardhshme

Shk 8, 2021

Kreu i Lëvizjes Vetëvendosje dhe kandidati për kryeministër Albin Kurti në një postim në Facebook ka falënderuar akademikët e shquar nga mbarë bota të cilët po e mbështesin në zgjedhjet e 14 shkurtit.

Akademiket ne letrën mbështetëse kanë shkruar se si nënshkrues shprehin mbështetjen për Lëvizjen VETËVENDOSJE! dhe për Kurtin në zgjedhjet e ardhshme dhe besojnë se qeveria e tij do të ofrojë një fillim të ri në këtë betejë të vështirë, por të domosdoshme, përkundër sfondit të ngjarjeve aktuale në Republikën e Kosovës.

Kjo është diçka që Lëvizja VETËVENDOSJE! dhe Kurti i dhanë popullit të vendit të tyre në mandatin e tij të parë, shpresën se ekzistojnë njerëz që mund të ketë një bindje dhe besim politik pas të cilit qëndrojnë të pakompromis. Kjo do të shërbejë si parakusht për çdo transformim të realitetit në Kosovë, kanë thënë ata..

 

Letra mbështetëse e 77 akademikëve botëror për qeverinë tonë të ardhshme: Republika e Kosovës po shkon drejt zgjedhjeve të reja të parakohshme më 14 shkurt 2021.

Këto zgjedhje vijnë pas vendimit të fundit të Gjykatës Kushtetuese në lidhje me legjitimitetin e Qeverisë së Avdullah Hotit, votuar më 3 qershor 2020, i cili vendosi që Kosova të qeveriset nga një qeveri e paligjshme për shtatë muaj.

Qeveria antikushtetuese e formuar nga e djathta LDK u krijua pas përmbysjes së Qeverisë së majtë dhe reformiste të udhëhequr nga Albin Kurti i Lëvizja VETËVENDOSJE!. Në mes të pandemisë COVID-19, kur shoqëria kosovare kishte vërtetë nevojë për menaxhimin shembullor që Qeveria Kurti ishte në gjendje të siguronte, LDK koordinoi me partitë e tjera të elitave të vjetra dhe krijoi një mbulim intensiv të rrejshëm mediatik. Kur kjo përpjekje u miratua dhe u shty me forcë mbi popullin kosovar edhe nga ish-emisari special i Presidentit Trump, Richard Grenell, kjo iniciativë rrëzoi Qeverinë Kurti dhe krijoi një qeveri zëvendësuese antikushtetuese në mënyrë që të çonte përpara një marrëveshje të negociuar në mënyrë joadekuate midis Kosovës dhe Serbisë. Kjo marrëveshje supozohej të shërbente si një trofe i politikës së jashtme për fushatën elektorale të Trump. Ky projekt ka rezultuar në numër rekord infeksionesh dhe vdekjesh të qytetarëve nga COVID-19; në një situatë të rëndë shoqërore dhe ekonomike dhe në një situatë të minuar nga korrupsioni i shfrenuar i zyrtarëve qeveritarë dhe klikave të tyre. Ky ka qenë një rast i paparë i një grusht shteti parlamentar.

Tani që Kosova po shkon drejt zgjedhjeve të reja, ekziston një ndryshim i madh politik në mbështetje të politikave të paraqitura nga Lëvizja VETËVENDOSJE!, të cilat bazohen në dy qëllime kryesore: Puna dhe Drejtësia.

Ne themi se këto çështje nuk janë veçori specifike të Kosovës, por janë të një rëndësie globale. Paradigma neoliberale i bashkon të gjitha llojet e fronteve, partive dhe njerëzve në luftën kundër saj. Por, në mënyrë që të kemi një shans për të jetuar përkundër saj, është e domosdoshme të mbështesim njëri-tjetrin në mënyrë të ndërsjellë dhe të shfaqim solidaritet me aq forcë sa mundemi kur është e nevojshme.

Prandaj, ne si nënshkrues shprehim mbështetjen tonë për Lëvizjen VETËVENDOSJE! dhe për Kurtin në zgjedhjet e ardhshme. Sinqerisht besojmë se qeveria e tij do të ofrojë një fillim të ri në këtë betejë të vështirë, por të domosdoshme, përkundër sfondit të ngjarjeve aktuale në Republikën e Kosovës. Në situata si e tanishmja, një besim dhe bindje e tillë është më e rëndësishme se realiteti aktual dhe kërkesat e tij të dukshme. Kjo është diçka që Lëvizja VETËVENDOSJE! dhe Kurti i dhanë popullit të vendit të tyre në mandatin e tij të parë, shpresën se ekzistojnë njerëz që mund të ketë një bindje dhe besim politik pas të cilit qëndrojnë të pakompromis. Kjo do të shërbejë si parakusht për çdo transformim të realitetit në Kosovë.

Nënshkruesit:

 1. Slavoj Žižek, Drejtor Ndërkombëtar pranë Institutit për Shkenca Humane, Birkbek. Londër;
 2. Alenka Zupančič, Këshilluese Kërkimore në Institutin e Filozofisë dhe në Qendrën për Kërkim Shkencor në Akademinë e Shkencave Sllovene;
 3. Mladen Dolar, Profesor dhe hulumtues i lartë në Departamentin e Filozofisë të Universitetit të Lubjanës;
 4. Frank Ruda, Ligjërues senior i filozofisë në Universitetin e Dundes, Skoci;
 5. Gabriel Tupinambá, Psikoanalist, anëtar i Rrethit për Studime në Ide dhe Ideologji; kërkues postdoktoral në Departamentin e Filozofisë së UFR;
 6. Matthew Flisfeder, Profesor i Asociuar, Universiteti i Uinipeg;
 7. Natalia Romé, Profesoreshë dhe hulumtuese në Institutin Kërkimor Gino Germani, Fakulteti i Shkencave Sociale, Universiteti i Buenos Aires;
 8. Katerina Kolozova, Profesoreshë e Filozofisë Politike, ISSH-Shkup;
 9. Stefano Pippa, hulumtues në Filozofi Politike, Universiteti i Milano-Bicocca;
 10. Todd McGowan, Profesor i Teorisë dhe Filmit në Universitetin e Vermontit;
 11. Ted Stolze, Profesor i Filozofisë, në Kolegjin Kerritor, L.A;
 12. Michael Marder, Ikerbasque Profesor, hulumtues i Filozofisë në Universitetin e (UPV/EHU)
 13. Gavin Walker, Profesor i asociuar i Historisë, Universitetin McGill;
 14. Boštjan Nedoh, hulumtues në ZRC SAZU, Lubjanë;
 15. Fabio Vighi, Profesor i teorisë kritike dhe italishtes, Universiteti i Kardifit;
 16. Mariana Gainza, hulumtuese në CONICET, Buenos Aires;
 17. David Pavón Cuéllar, Professor i UMSNH, Morelia Michoacán, Meksikë;
 18. Vittorio Morfino, Profesor i Asociuar i Historisë së Filozofisë në Universitetin e Milan-Bicocca;
 19. Ceren Özselçuk, Profesoreshë e Asociuar i Sociologjisë në Universitetin Boğaziçi, Turqi;
 20. Jela Krečič, Filozofe, teoriciene kulturore, ligjëruese në Universitetin e Lubjanës;
 21. Alexander Stagnell, ligjërues senior në retorikë, Universiteti i Södertörn;
 22. Warren Montag, Brown Family Profesor i letërsisë në Kolegjin Oksidental, Los Angeles;
 23. Daniel Hartley, Asistent Profesor i Letërsisë Botërore në Anglisht në Universitetin e Durhamit;
 24. Jason Read, Profesor i Filozofisë, Universiteti i Maineit Jugor;
 25. Zahi Zalloua, Cushing Eells Profesor i filozofisë dhe letërsisë në Kolegjin Uitman;
 26. Dimitris Vardoulakis, Profesor i Asociuar i Filozofisë, Universiteti i Sidneit Perëndimor;
 27. Christian Ingo Lenz Dunker, Profesor i Plotë në Departamentin e Psikologjisë në Universitetin e São Paulos, Brazil;
 28. Justin Clemens, Profesor i Asociuar në Universitetin e Melburnit, Australi;
 29. Sophie Wahnich, Drejtuese e hulumtimeve në Shkenca Politike në CNRS, Paris;
 30. Rodrigo Nunes, Profesor i Filozofisë Moderne dhe Bashkëkohore në Universitetin Katolik të Rio de Janeiro (PUC-Rio);
 31. Nick Nesbitt, Profesor i Frengjishtes në Universitetin Princeton;
 32. Riccardo Bellofiore, Profesor i Ekonomisë Politike në Universitetin e Bergamos (Italy);
 33. Alex Taek-Gwang Lee, Professor i Studimeve Kulturore në Universitetin Kyung Hee, Seoul;
 34. Ray Brassier, Profesor i Filozofisë në Universitetin Amerikan të Beirutit;
 35. Eric Alliez, Filozof, profesor në Universitin Paris 8;
 36. Vladimir Safatle, Profesor Titullar në Universitetin e São Paulos, Departmenti i Filozofisë;
 37. Bue Rubner Hansen, studiues pasdoktoral në Universitetin e Jenës;
 38. Dominiek Hoens, ligjëruese senior në RITCS, Shkolla e Artit, Bruksel;
 39. Isabelle Garo, Filozofe, Paris;
 40. Jelica Šumič, mentore në hulumtim, ZRC SAZU, Lubjanë;
 41. Rado Riha, hulumtues senior në ZRC SAZU, Lubjanë;
 42. Daniel Tutt, ligjërues në George Universitetin e Uashingtonit
 43. Wendy Brown, Class of 1936 profesoreshë në shkenca politike, UC Berkeley
 44. Sheila Kunkle, Profesoreshë e Asociuar në Kolegjin e Studimeve të Individualizuara, Universitetin Shtetëror Metropolitan, Minnesota;
 45. Michael Hardt, Profesor i Letërsisë,Universiteti Duke;
 46. Kohei Saito, Profesor i Asociuar i Ekonomisë Politike në Universitetin e Qytetit të Osaka;
 47. Yitzhak Melamed, Charlotte Bloomberg Profesor i filozofisë, John Hopkins;
 48. Roberto Esposito, Profesor i Filozofisë, Shkollën Normale Superiore;
 49. Kim Stanley Robinson, novelist;
 50. Silvia Hernandez, Profesoreshë dhe hulumtuese në Institutin e Kërkimeve në Shkenca Sociale Gino Germani, Fakulteti i Shkencave Sociale, Universiteti i Buenos Aires;
 51. Michael Löwy, drejtor hulumtues emeritus, CNRS, Paris;
 52. Benjamin Noys, Profesor i Teorisë Kritike në Universitetin Çiçester (UK);
 53. Étienne Balibar, Profesor i Filozofisë, Universiteti Kingston;
 54. Catherine Malabou, Profesoreshë e Filozofisë,Universiteti Kingston;
 55. Gisle Selnes, Profesor i Letërsisë Krahasuese, Universiteti i Bergenit, Norvegji;
 56. Yahya Madra, Profesor i Asociuar i Ekonomisë, Universiti Druv;
 57. Pietro Bianchi, Asistent Profesor, Departamenti i Anglishtes, Universiteti i Floridas;
 58. Sigi Jottkandt, Profesoreshë e Asociuar, UNSW, Sidnei;
 59. Athena Athanasiou, Profesoreshë e Antropologjisë Shoqërore, Universiteti Panteion, Athinë;
 60. Paul Livingston, Profesor i Asociuar, Universiteti i Nju Meksikos;
 61. Gregor Moder, Universiteti i Lubjanës;
 62. Maria Aristodemou, Profesoreshë e së drejtës;
 63. Hasana Sharp, Profesoreshë e Asociuar, Departamenti i Filozofisë, Universiteti McGill;
 64. Laurent de Sutter, Profesor i së Drejtës, Bruksel;
 65. Adrian Johnston, Profesor i filozofisë, Universiteti i Nju Meksikos;
 66. Nick Srnicek, Kolegji King, Londër;
 67. Marc de Kesel, Titus Brandsma Institute,Universiteti Radboud Nijmegen, Holandë.
 68. Jamil Khader, Profesor i Anglishtes, Universiteti Betlehem, Palestinë;
 69. Rodrigo Gonsalves, Psikoanalist praktikues/Filozof, São Paulo, Brazil;
 70. Sotiris Mitralexis, hulumtues në Universteti i Uinçester;
 71. Carolina Collazo, Profesoreshë dhe Kërkuese në Fakultetin e Shkencave Sociale, Universiteti i Buenos Aires;
 72. Marilena Chaui, Profesoreshë e Filozofisë Moderne, Universiteti i São Paulos, Brazil;
 73. Bill Bowring, Profesor i së Drejtës, Kolegji Birkbek, Londër;
 74. Michael Roberts, Ekonomist, Londër;
 75. A. J. Bartlett, Filozof; Sekretar i Shkollës së Melburnit për Filozofi Kontinentale;
 76. Oliver Feltham, Profesor i Filozofisë, Universitetin Amerikan i Parisit;
 77. Ricardo Espinoza Lolas, Filozof, Universiteti Katolik Pontifik, Valparaíso, Kili.

Ndjehem shumë i nderuar, nga kjo listë mbështetëse e akademikëve të shquar nga mbarë bota, të cilët po na mbështesin për Referendumin e 14 shkurtit.

PUBLIKIME

LAJME

THELLESISHT

DIALOG

Grantet e Prodhimit të Përmbajtjes II

Grantet e Prodhimit të Përmbajtjes II

Pesë aplikantë që paraqitën një aplikacion për “Grantet e Prodhimit të Përmbajtjes II”, Tv Tema, Internews, RTV Puls, Radio Gorazdevac dhe Besnik Krasniqi do të marrin mbështetje.

BARAZI

Womair: Informimi i grave dhe burrave për cilësinë e ajrit

Womair: Informimi i grave dhe burrave për cilësinë e ajrit

Më 19 nëntor, nga ora 10:00 deri në 12:00 në KosovaLive u mbajt ngjarja interaktive “Womair”, e cila kishte për qëllim informimin e djemve, vajzave, grave, burrave, çifteve dhe të gjithë të interesuarve, pa dallim, për mënyrat më efektive për përmirësimin e cilësisë së ajrit në hapësira të brendshme dhe të jashtme.

EDUKIM