Shqiptarët, serbët dhe gjuha si mjet i (mos)kuptimit

Shqiptarët, serbët dhe gjuha si mjet i (mos)kuptimit

Bojana Milovanović (Beta) – Gjuha shqipe dhe serbe janë mësuar në mënyrë të barabartë deri në vitet ’90-ta, e atëbotë filluan konfliktet, por edhe përjashtimi i gjuhëve nga sistemi arsimor. Përshtypja e përgjithshme, dhe gjendja evidente, është se...
Kosova dhe Serbia, apo të humburit në përkthim

Kosova dhe Serbia, apo të humburit në përkthim

/Bojana Milovanović, BETA/ –  “Molimo Vas na udaljenost dok čekajte u redu”. “Da zaštitimo decu: ne dozvlite da uzdišu dim vaše cigarete”. Nëse keni menduar se është fjala për ndonjë përkthim me Google translate, gaboheni. Ky është mbishkrimi i një kompanie...
Trafikantët ballkanas të sirianëve

Trafikantët ballkanas të sirianëve

Mijëra migrantë nga vatrat e luftës dhe konflikteve në Lindje të Mesme kanë vërshuar vendet e Ballkanit, nga ku po shkojnë ilegalisht në BE. Ata po u paguajnë para të majme trafikantëve ballkanas Lavdim Hamidi/ Bujanoc-Suboticë Ahmed (30 vjeç) nga Siria hap...
Femrat në Prishtinë garojnë me makina

Femrat në Prishtinë garojnë me makina

Për herë të parë më 12 korrik në Prishtinë do të mbahet një garë automobilash, ku protagoniste do të jenë vetëm femrat. Qëllimi i këtij aktiviteti është promovimi i gjinisë femërore në fushën e automobilizmit. “E diela e 12 korrikut do të jetë një e dielë më ndryshe...
Shqiptarët, serbët dhe gjuha si mjet i (mos)kuptimit

Milena Beranova, vajza serbe që studion gjuhën shqipe në Beograd

Edhe pse mund të duket e çuditshme, Milena Beranova vazhdon të luftojë paragjykimet serbe për shqiptarët, duke qenë një nga 15 studentët që studiojnë gjuhën shqipe, në Universitetin e Beogradit. Fakulteti Filologjik, në të cilin studion Milena, ka ofruar degën e...